Čínská skupina Xinmao potvrdila zájem o Draku, firmy už jednají

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Amsterodam 24. listopadu (ČTK) - Čínská společnost Tianjin Xinmao Science & Technology dnes potvrdila, že její mateřská společnost chce za zhruba jednu miliardu eur (téměř 25 miliard Kč) převzít nizozemského výrobce kabelů Draka Holding. Ten už začal s Číňany jednat, ačkoli původně se bránil a trval na dohodě s konkurenční italskou skupinou Prysmian. Ta za Draku nabídla přes 800 milionů eur a uvedla, že nabídku už dál zvyšovat nebude.

Čínský podnik ale sdělil, že bude záležet na regulačních úřadech v Číně, zda záměr schválí. Prysmian se v úterý snažil zájem Číňanů bagatelizovat a tvrdil, že málo známá společnost Xinmao se na sebe snaží jen upozornit. To ale dnes vyvrátil finanční poradce firmy přímo v Amsterodamu. Poradce Joseph Krant ze společnosti Catalyst Advisors řekl, že Xinmao má zajištěné financování od jedné velké čínské banky. Její název neřekl.

Draka už na čínském trhu působí, a Xinmao tak chce využít synergických efektů. Číňané tvrdí, že pokud se jim podaří Draku získat, jsou schopni za tři až pět let její velikost zdvojnásobit.

Čínská skupina za jednu akcii Draky v pondělí nabídla 20,50 eura v hotovosti, což celý nizozemský podnik ohodnocuje na zmíněnou miliardu eur. Prysmian byl ochoten nabídnout necelých 17 eur za akcii, z čehož vychází cena kolem 817 milionů eur za celý podnik. Prysmian by ale v hotovosti uhradil pouze část ceny, za zbytek by zaplatil svými akciemi, což je méně atraktivní varianta.

Draka a Prysmian teprve v pondělí oznámily, že se dohodly na podmínkách sloučení a vytvoří největšího výrobce kabelů na světě. Na druhé místo by tak odsunuly současnou jedničku, kterou je francouzský podnik Nexans. Čínská společnost Xinmao nabídku předložila zcela nečekaně a jen pár hodin po tom, co záměr sloučit se oznámila Draka s Prysmianem.

Klíč k rozřešení situace je nyní v rukou hlavního majitele Draky, kterým je nizozemská rodina Fentener van Vlissingenových, respektive její investiční společnost Flint Beheer. Rodina Fentener van Vlissingenových o sobě téměř nic nesděluje, má ale značný vliv. Tři její členové patří mezi 25 nejbohatších lidí v Nizozemsku. Podíl v Drace rodina získala už v roce 1986, kdy Draka vznikla vyčleněním z nizozemského elektrotechnického koncernu Philips.

Draka působí na čtyřech kontinentech a na některých trzích jí patří první místo. V České republice má výrobní haly ve Velkém Meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou. Draka už si ve světě vytvořila jméno, navrhla a vyrobila například i vedení k 58 rychlovýtahům, které jsou v nejvyšší budově světa, dubajské Burdž Chalífa.

Trh výroby kabelových svazků je stále poměrně rozdrobený, z čehož Draka hodně těží. Všechny zainteresované podniky, tedy Draka, Xinmao, Prysmian i Nexans, chtějí využívat předpokládaného dalšího růstu trhu. Kabelové svazky se totiž hojně používají v celé řadě odvětví, od elektrotechniky až po automobilový průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK