Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby klesly nejvíce za 21 měsíců

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. listopadu (ČTK) - Nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v říjnu nečekaně klesly o 3,3 procenta, což byl nejvyšší pokles od ledna 2009, kdy se americká ekonomika propadla do recese. V září naopak zakázky podle revidovaných údajů o pět procent vzrostly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Bez zahrnutí nestabilního dopravního sektoru se zakázky snížily o 2,7 procenta, tedy nejvýše od března 2009. V předchozím měsíci se zvýšily o 1,3 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že celkové zakázky zůstanou v říjnu beze změny a bez sektoru dopravy se zvýší o 0,6 procenta.

Zakázky se snížily v téměř všech oblastech. Nejvýraznější byl propad u zakázek ve strojírenství, u počítačů, komunikačního vybavení a vojenských letadel.

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby jsou jedním z hlavních indikátorů vývoje zpracovatelského průmyslu. Ten měl hlavní podíl na tom, že se americké ekonomice podařilo dostat z nejdelší a nejhlubší recese od 30. let minulého století. Nečekaný pokles zakázek tak přináší obavy o sílu dalšího růstu americké ekonomiky.

Zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenského sektoru a letadel v říjnu klesly o 4,5 procenta po zářijovém růstu o 1,9 procenta. Tento ukazatel je považován za měřítko firemních výdajů. Trhy čekaly zvýšení o jedno procento, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK