Drábek: Upřednostnění stávky před jednáním je nezodpovědné

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. listopadu (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek dnes na zahájení sjezdu zdravotnických odborů označil za nezodpovědné upřednostnění stávky před dalším jednáním. Odborový sjezd se bude v Hradci Králové konat až do pátku, odboráři budou například jednat o novém vedení svazu či konkrétní podobě stávky vyhlášené na 8. prosince ve zdravotnických zařízeních. Novinářům to dnes řekla místopředsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

"Bohužel Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) upřednostnila stávku před vyjednáváním, vláda nabízela pokračování jednání zejména o systému odměňování ve veřejné sféře," řekl dnes v projevu odborářům Drábek. Podle něj se odbory rozhodly, že vyjednávat nebudou a užijí násilný prostředek, tedy stávku.

Drábek ve svém projevu odborářům řekl, že vláda je stále připravena jednat například o odměňování ve zdravotnictví a sociální oblasti. "Ten čas se ale velmi krátí, protože to vládní nařízení bude vláda projednávat velmi brzy, takže toho času není příliš mnoho," řekl Drábek. Podle něj by však bylo nutné jednání obnovit mezi vládou a ČMKOS.

ČMKOS dnes oznámila, že nemocnice a zařízení sociální péče, které se zúčastní odborářské stávky 8. prosince, budou sloužit ve víkendovém provozu. Zdravotnické odbory budou o konkrétní podobě stávky jednat během pátečního dopoledne. "Budeme se snažit vyvolat v nemocnicích shromáždění, budeme velmi rádi, pokud se jich zúčastní i pacienti. Ke snižování platů ve zdravotnictví nevidíme jediný důvod," řekla Žitníková.

Sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR se účastní na 200 delegátů, zastupujících na čtyři stovky odborových organizací z nemocnic, záchranných služeb, zdravotních ústavů, psychiatrických léčeben či domovů důchodců. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sdružuje na 45.000 členů, je největším odborovým subjektem působícím ve zdravotnictví a sociálních službách a třetím nejpočetnějším odborovým svazem v Českomoravské konfederaci odborových svazů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK