Pražská burza posílila o třetinu procenta díky energetice

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes za nadprůměrné aktivity mírně posílila. Hlavní index PX stoupl o 0,31 procenta na 1125,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Zasloužil o to energetický sektor, naopak v propadu pokračovala Fortuna.

"Evropské akciové trhy dnes nejprve klesaly, ale nakonec převážil optimismus a indexy rostou o necelé procento," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý. Roli podle něj hrály mj. nové makroekonomické zprávy z USA, kde nečekaně prudce klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. "Na druhou stranu zklamaly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které klesly nejvýrazněji za poslední dva roky," poznamenal.

Akcie ČEZ si dnes připsaly 1,37 procenta na 755,10 Kč a akcie NWR bezmála tři procenta na 211,80 Kč. Akcionáři NWR na dnešní mimořádné valné hromadě schválili plán managementu firmy na převzetí polské těžební společnosti Bodganka s tím, že společnost kvůli akvizici může vydat až 15 procent nových akcií. "Další zprávou bylo zvýšení cílové ceny od KBC Securities s doplněním, že titul je nejlepší koupí v rámci těžebního sektoru regionu," upozornil Josef Kohout z Patria Finance.

Aktivita na trhu se dnes kromě ČEZ soustředila na Komerční banku, jejíž cenné papíry ale oslabily o 2,16 procenta na 4070 Kč. Druhý z bankovních titulů, rakouská Erste Bank, nepatrně posílila na 775,20 Kč.

Dařilo se i Unipetrolu, připsal si 2,29 procenta na 196,50 Kč.

Naopak cenné papíry Fortuny spadly o 4,38 procenta na 87 korun. Nejníže se dnes její akcie obchodovaly za 84 korun, což je podle Němého již více než 20 procent pod upisovací cenou z říjnového IPO.

V červených číslech dnes skončil ještě operátor Telefónica 02, přišel o čtvrt procenta na 369 korun.

Objem obchodů v systému SPADu za dnešní den přesáhl dvě miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,238 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK