Důvěra spotřebitelů v americkou ekonomiku je nejvýše od června

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. listopadu (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku se v listopadu díky zlepšení podmínek na trhu práce a předčasným slevám obchodníků zvýšila a ocitla se nejvýše od června. Vyplývá to z průzkumu sestavovaného agenturou Thomson Reuters a Michiganskou univerzitou.

Index důvěry sestavovaný na základě průzkumu stoupl za listopad na 71,6 bodu z říjnových 67,7 bodu. Ocitl se tak nejvýše od června, kdy činil 76 bodů. Předběžný údaj z počátku měsíce počítal s růstem indexu jen na 69,3 bodu. Výsledky překonaly i odhady analytiků, kteří čekali zlepšení indexu na 69,5 bodu.

Hodnocení současných ekonomických podmínek se zvýšilo na 82,1 bodu z předběžných 79,7 bodu a říjnových 76,6 bodu. Výsledek skončil i nad odhady analytiků. Index očekávání na příštích šest měsíců stoupl na 64,8 bodu z předběžných 62,7 bodu a 63 bodů v předchozím měsíci. Listopadová hodnota je rovněž nejvyšší od června.

Americká ekonomika vzrostla podle revidovaných údajů ve třetím čtvrtletí o 2,5 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 1,7 procent ve druhém čtvrtletí. Ekonomiku podpořily spotřebitelské i vládní výdaje a vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK