Banky údajně odškodní investory World Online až 110 miliony eur

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 24. listopadu (ČTK) - Nizozemská organizace VEB zastupující zájmy akcionářů společnosti World Online rámcově vyjednala, že banky Goldman Sachs a Royal Bank of Scotland vyplatí investorům odškodnění až 110 milionů eur (zhruba 2,7 miliardy Kč). Banky organizovaly v roce 2000 primární veřejnou nabídku akcií internetové firmy, emise ale tehdy ztratila hodnotu, protože se propadla s celým trhem internetových společností.

Dohodě o vyrovnání předcházel v minulém roce verdikt nizozemského Nejvyššího soudu, podle nějž World Online a zapojené banky příliš optimisticky nadnesly cenu a budoucí vyhlídky internetové firmy. Z Goldman Sachs a Royal Bank of Scotland nebyl nikdo k zastižení, aby se k věci vyjádřil.

VEB uvádí, že zastupuje zhruba 12.000 akcionářů. Organizace dodává, že se zatím s bankami Goldman Sachs a Royal Bank of Scotland dohodla rámcově a že konečnou dohodu očekává během několika měsíců.

World Online se zapsala na trh s navrženou cenou 43 eur za akcii v březnu 2000 a první den na burze zahájila na ceně 50,20 eura. Během jednoho roku ale cena jejích akcií spadla pod deset eur, protože tehdy praskla bublina nadhodnoceného trhu internetových firem.

Propad částečně způsobila i informace, že tehdejší ředitelka společnosti Nina Brinková prodala akcie své firmy ještě před jejich vstupem na burzu a za zlomek zaváděcí ceny. Později převzala internetovou firmu italská Tiscali. Brinková založila World Online v roce 1995 a podnik se stal předním nizozemským zprostředkovatelem internetu, napsaly agentura Reuters a webové stránky The Wall Street Journal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK