Ceny ropy vzrostly díky krytí pozic o dva dolary, WTI nad 83 USD

24.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes stouply o dva dolary a americká lehká ropa WTI se dostala nad 83 dolarů za barel. Ropný trh po slabém úterku oživil díky vcelku příznivým ekonomickým údajům z USA a především pod tlakem rozsáhlých likvidací pozic na trhu před dlouhým volnem ve Spojených státech.

Cena WTI před 18:00 SEČ posílila o 2,05 dolaru na 83,30 USD za barel. V úterý se v reakci na vojenskou přestřelku na Korejském poloostrově propadla až na týdenní minimum 80,28 USD. Severomořská ropa Brent posílila o 2,10 dolaru na 85,35 dolaru za barel.

Dnešní statistiky z americké ekonomiky vyzněly smíšeně, celkově však naznačovaly mírné oživování. Týdenní počet nových nezaměstnaných klesl a spotřební výdaje rostly čtvrtý měsíc po sobě, klesly však nové zakázky na průmyslové zboží a prodeje nových domů.

Nejvíce se však na oživení ropy podle obchodníků podílely technické nákupy motivované snahou o likvidaci krátkých pozic, v nichž investoři sázeli na další pokles cen. Ve čtvrtek Američané slaví Den díkůvzdání a v pátek se už příliš neobchoduje.

Vývoj zásob na americkém trhu šel proti růstu cen, trh to však nijak neovlivnilo. Zásoby ropy minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) vzrostly o milion barelů, zatímco analytici naopak čekali pokles o více než dva miliony barelů. Rostly také zásoby benzinu, zatímco zásoby nafty a topného oleje klesly méně, než se čekalo.

"Nevypadalo to, že by údaje o zásobách trhem nějak hnuly," řekl agentuře Reuters analytik chicagské firmy Lind-Waldock Richard Ilczyszyn. "Je tu krytí krátkých pozic, problémy v Koreji a jinde a obchodníci nechtějí jít domů před víkendem se sázkami na pokles," dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:44 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 85,35 83,25 New York - Nymex WTI leden 83,30 81,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK