Americké akcie ve středu posílily, dolar stoupl vůči euru

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve středu posílily po zveřejnění příznivých údajů o trhu práce ve Spojených státech. Maloobchodní společnosti rostly díky nadějím, že spotřebitelé jsou v předvánoční sezoně připraveni utrácet. Dolar se vyšplhal až na dvouměsíční maximum vůči euru kvůli přetrvávajícím obavám ohledně rozpočtových problémů v Irsku.

Dow Jonesův index se zvýšil o 1,37 procenta na 11.187,28 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,49 procenta na 1198,35 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,93 procenta na 2543,12 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce ve středu oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech se minulý týden snížil o 34.000 na více než dvouleté minimum 407.000 osob. Analytici očekávali mírnější pokles na 435.000 žádostí.

Ministerstvo obchodu navíc uvedlo, že spotřebitelské výdaje se v říjnu zvýšily o 0,4 procenta po zářijovém nárůstu o 0,3 procenta. Největší světový internetový maloobchod Amazon.com díky těmto údajům posílil o více než pět procent.

"Spotřebitelské výdaje se nadále zlepšují. Dokonce i nezaměstnanost, která je, jak každý ví, velmi špatná, se pomalu ale jistě zlepšuje," uvedl analytik Bryant Evans ze společnosti Cozad Asset Management.

Na devizovém trhu se euro ve středu vůči dolaru propadlo až na 1,3284 USD, tedy na nejnižší úroveň od září. V závěru obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,3325 USD. Oproti předchozímu dnu tak oslabila o 0,3 procenta. Podle analytiků by mohlo euro oslabovat i v dalších dnech.

"(Hybnou silou jsou) stále obavy ohledně Irska a eurozóny. O těch budeme mluvit i v příštím roce," uvedl analytik Brian Dolan z firmy Forex.com. "Trh bude nadále očekávat, že Portugalsko podá žádost (o finanční pomoc). A pak přijde na řadu Španělsko," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK