Japonské akcie díky zahraniční poptávce posílily o 0,5 procenta

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o půl procenta a jejich hlavní index se po středečním poklesu vrátil k blízkosti pětiměsíčního maxima z počátku týdne. Trh čerpal podporu z poptávky zahraničních investorů a prospívala mu nedávná stabilizace kurzu jenu na nižších úrovních. Na devizovém trhu v Asii euro dál klesalo pod tlakem šířící se dluhopisové krize.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru dne stoupl o 49,65 bodu na 10.079,76 bodu a smazal část středeční ztráty, kdy klesl o 0,8 procenta. V pondělí během dne index vystoupil na pětiměsíční vrchol 10.157,97 bodu.

Akciový trh oživil ze středečních ztrát způsobených přestřelkou mezi Severní a Jižní Koreou. Na trh se vrátily zahraniční hedgeové a evropské penzijní fondy, obchodování však bylo vzhledem k dnešnímu americkému svátku oslabené.

Japonský akciový trh získal minulý týden více než tři procenta a od počátku listopadu má navíc přes deset procent. Poptávku po japonských akciích podnítil pokles jenu, který se vůči dolaru vymanil z 15letého maxima z počátku měsíce. Kvůli předešlému růstu jenu a oslabování japonské ekonomiky však Nikkei od počátku roku nadále ztrácí asi čtyři procenta.

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru pohybovalo v blízkosti dvouměsíčního minima a zůstalo pod tlakem šířící se dluhopisové krize v eurozóně. Ta nyní postupuje z Irska, které ve středu představilo ambiciózní úsporný plán, k Portugalsku a Španělsku. I obchodování s devizami však kvůli Dni díkůvzdání v USA bylo slabé a velká část pohybů byla odrazem likvidací krátkých pozic v americkém dolaru, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Euro ke konci tokijského obchodování k dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3312 USD a bylo na dohled středečního minima za dva měsíce na 1,3284 USD. Proti jenu evropská měna oslabila rovněž o 0,2 procenta na 111,15 JPY, když ve středu klesla až na 110,32 JPY, nejníže od poloviny září. Dolar k jenu nepatrně oslabil na 83,50 JPY a podle obchodníků zůstane zatím v dosavadním rozpětí 82,80-83,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK