Čínský přebytek platební bilance se ve 3. čtvrtletí zdvojnásobil

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. listopadu (ČTK) - Přebytek Číny na běžném účtu platební bilance se ve třetím čtvrtletí proti stejnému období loňského roku zdvojnásobil na 102,3 miliardy dolarů (19 bilionů Kč) a přesáhl sedm procent hrubého domácího produktu. Za první tři čtvrtletí čínský přebytek dosáhl 5,1 procenta HDP a překračoval hranici čtyř procent, kterou jako měřítko udržitelné obchodní bilance navrhly skupině G20 Spojené státy.

Od ledna do září dosáhl čínský přebytek na běžném účtu, který z naprosté většiny tvoří kladné saldo bilance zahraničního obchodu, 204 miliard dolarů. Přepočet na HDP je podle agentury Reuters založen na oficiálním odhadu hodnoty čínského HDP za prvních devět měsíců a průměrném směnném kurzu 6,75 jüanu za dolar.

V loňském roce měla Čína na běžném účtu přebytek šesti procent HDP. Na rekordu byl její přebytek v roce 2007, kdy dosáhl 10,6 procenta. Viceguvernér čínské centrální banky I Kang vyjádřil přesvědčení, že čínský přebytek postupně směřuje k hranici čtyř procent.

Čtyřprocentní hranici pro přebytky a deficity platebních bilanci navrhl americký ministr financí Timothy Geithner nedávnému summitu skupiny G20 jako nástroj ke zmírnění globálních obchodních nerovnováh. Od většiny členů však pro svou myšlenku podporu nezískal a nejdůrazněji se proti návrhu postavilo Německo a Čína, největší světoví vývozci a země s nejvyššími obchodními přebytky. G20 jen požádala Mezinárodní měnový fond, aby prozkoumal, jak nejlépe určit indikativní vodítka pro určení závažných nerovnováh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK