Růst japonského exportu v říjnu opět zpomalil

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu japonského vývozu v říjnu poosmé za sebou zpomalilo kvůli silné domácí měně. Japonské ministerstvo financí dnes oznámilo, že export stoupl o 7,8 procenta po zářijovém nárůstu o 14,3 procenta. Analytici přitom očekávali mírnější zpomalení na 10,7 procenta.

Člen rady japonské centrální banky Seidži Nakamura dnes navíc varoval, že přední světové ekonomiky čelí rostoucím rizikům, což by mohlo zahraniční poptávku ještě více oslabit. Podle ekonomů by sice zahraniční poptávka měla v příštím roce oživit a pomoci japonskému hospodářství vyhnout se recesi, tento výhled však ohrožují dluhové problémy v Evropě, zpřísňování měnové politiky v Číně a nejistota ohledně vývoje ekonomiky Spojených států, napsala agentura Reuters.

Japonský export do Evropy se v říjnu meziročně snížil o 1,9 procenta. Zaznamenal tak první pokles za téměř rok. Růst vývozu do USA prudce zpomalil na 4,7 procenta ze zářijových 10,4 procenta. Růst exportu do Číny nicméně zrychlil na 17,5 procenta z předchozích 10,2 procenta díky vyšším dodávkám strojů na zpracování kovů.

"Export je v útlumu, ale v příštím roce by mohl oživit," uvedl analytik Kiiči Murašima ze společnosti Citigroup Global Markets. "Pokud by se problémy se státními dluhy v Evropě rozšířily, mohlo by to znamenat riziko," dodal.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK