Banka Hana koupí 51 pct KEB v největší korejské bankovní akvizici

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 25. listopadu (ČTK) - Korejská banka Hana Financial Group se dohodla s americkým fondem soukromého kapitálu Lone Star na převzetí 51 procent akcií Korea Exchange Bank (KEB) za 4,1 miliardy USD (76 miliard Kč). Dnešní oznámení Hana Financial znamená největší bankovní akvizici v Koreji.

Hana Financial se díky transakci stane třetí největší korejskou bankou. Na konci září byla z hlediska hodnoty aktiv podle údajů korejského úřadu pro dohled nad finančním sektorem šestou největší v zemi, zatímco KEB byla na osmém místě.

Hana uzavřela předběžnou dohodu s Lone Star o koupi KEB již minulý týden. Odsunula tím stranou původního zájemce, Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), která po vstupu Hana do hry zhodnotila situaci a došla k závěru, že podávat vyšší nabídku nemá smysl.

Hana vyplatí za akcii KEB 14.250 wonů. To je proti středeční závěrečné tržní ceně KEB prémie 15,5 procenta.

Lone Star koupila většinový podíl akcií KEB ke konci roku 2003 a prodat se jej snažila asi čtyři roky. Za tu dobu se objevilo několik nabídek, uskutečnění transakce však naráželo na právní spory v souvislosti s podmínkami původní transakce a na odpor médií a veřejnosti kritických vůči levným zahraničním nákupům korejských firem v potížích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK