Rozpad eurozóny podle šéfa stabilizačního fondu nehrozí

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. listopadu (ČTK) - Nebezpečí rozpadu eurozóny je nulové. Uvedl to šéf evropského stabilizačního fondu (EFSF) Klaus Regling v rozhovoru pro německý list Bild. Dodal však, že situace v eurozóně je vážná. Fond je součástí záchranné sítě v objemu až 750 miliard eur (asi 18,5 bilionu Kč), na jejímž vytvoření se na jaře dohodly členské země EU a Mezinárodní měnový fond.

"Je tu nulové nebezpečí," odpověděl Regling na otázku, zda by se eurozóna mohla rozpadnout. "Je nepředstavitelné, že by euro padlo," dodal. "Žádná země se eura z vlastní vůle nevzdá. Pro slabší země by to byla ekonomická sebevražda a pro silnější země by to bylo podobné. A politicky by měla Evropa bez eura pouze poloviční váhu," upozornil.

Německá kancléřka Angela Merkelová tento týden znepokojila trhy i představitele Evropské unie svým prohlášením, podle něhož je euro v mimořádně vážných problémech. "Já si nemyslím, že euro je v nebezpečí. Euro je pevné," reagoval v úterý na prohlášení Merkelové lucemburský premiér a předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. Euroskupina sdružuje ministry financí eurozóny.

Člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny podrobil Merkelovou kritice za to, že "nerozlišuje mezi eurem jako měnou a problémy jednotlivých zemí" eurozóny. "Euro v nebezpečí není. V nebezpečí jsou jednotlivé země," řekl Nowotny. Také německý ministr hospodářství Rainer Brüderle tento týden uvedl, že euro kvůli irské krizi v ohrožení není.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK