ÚOHS potvrdil pokutu 52 milionů Kč za kartel výrobců obrazovek

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 51,787 milionu Kč za kartel výrobců obrazovek. Pokutováno bylo pět firem, mají zaplatit do 90 dnů. Jde o nejvyšší sankci, jakou letos Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

O existenci kartelu poskytl úřadu informace Samsung, vyvázl tak zcela bez pokuty. Platit nebudou ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený. Největší pokutu má platit Technicolor, dále pak Toshiba Corporation, Panasonic Corporation, MT Picture Display a Chunghwa Picture Tubes. Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let. "Firmy se na kartelu podílely různou dobu, což úřad při stanovení pokut zohlednil," uvedl Rafaj.

Výrobci obrazovek se scházeli na bilaterálních i multilaterálních jednáních po řadu let. Jednání a kontakty mezi nimi započaly už před rokem 1998 a pokračovaly do roku 2006. Schůzky se konaly v řadě asijských i evropských zemí. Před rokem 1998 se uskutečňovala spíše neformální setkání. Následně se výrobci obrazovek začali setkávat více organizovaně a systematicky.

Na těchto schůzkách firmy jednaly zejména o cenách a vyměňovaly si citlivé obchodní informace. Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK