IATA: Světová poptávka po letenkách vzrostla v říjnu o desetinu

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 25. listopadu (ČTK) - Poptávka po osobní letecké přepravě v říjnu vzrostla meziročně o 10,1 procenta, i když se růst mírně zpomalil ze zářijových 10,7 procenta. Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Údaj je ukazatelem podnikové a spotřebitelské důvěry ve světě a je nyní pět procent nad úrovní před krizí ze začátku roku 2008. Růst osobní přepravy byl v říjnu nejsilnější u leteckých společností z Blízkého východu a nejslabší v Latinské Americe.

Nákladní přeprava, která je indikátorem aktivit ve světovém obchodu a hospodářského oživení, meziročně vzrostla o 14,4 procenta. V září přitom její růst dosáhl 15,5 procenta. Předcházel tomu ale pokles od května.

"Nákladní doprava je zřejmě v bodu zlomu," uvádí asociace. "Jeden měsíc ale nepředstavuje trend. A teprve se uvidí, jestli je to stabilizace nákladních objemů nebo začátek růstového trendu," dodal ředitel sdružení Giovanni Bisignani.

Nákladní letecká doprava se na hodnotě mezinárodního obchodu podílí 35 procenty. Nyní je zhruba procento nad úrovní před krizí, dodává IATA.

Sdružení připomíná, že aerolinie reagují na letošní růst poptávky jen opatrným zvyšováním přepravních kapacit. Za prvních deset měsíců roku se poptávka po letenkách zvýšila o 8,5 procenta, ale kapacity vzrostly jen o čtyři procenta. V nákladní přepravě je poptávka vyšší o 24 procent, ale kapacity o 9,2 procenta. Sdružení zastupuje 230 leteckých společností, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK