Gurría: Problémy Irska mají kořeny ve špatné regulaci

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 25. listopadu (ČTK) - Problémy, do nichž se dostalo Irsko, mají kořeny ve špatné regulaci. Podle agentury Reuters to dnes novinářům v Bratislavě řekl šéf organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Gurría je na návštěvě Slovenska, aby tam představil zprávu o ekonomickém přehledu této nejmladší země eurozóny.

Kvůli nákladné sanaci bank se rozpočtový deficit Irska letos patrně vyšplhá až na 32 procent hrubého domácího produktu, což by byl v moderní historii Evropy rekord.

Gurría ale řekl, že euro má před sebou dlouhé období a do eurozóny postupně vstoupí další země. Od ledna ji po dvouleté pauze rozšíří Estonsko.

Irsko požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Agentura Standard & Poor's Irsku snížila hlavní rating a na nové rekordy v posledních dnech stoupají náklady na pojištění dluhopisů irské vlády proti riziku nesplacení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK