Britská vláda bude investovat do železnic přes 20 miliard liber

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Britská vláda bude investovat do železnic přes 20 miliard liber (přes 600 miliard Kč), odložila ale rozhodnutí, jak nahradit stárnoucí rychlíky Intercity. Plány mají uvolnit přeplněnou železniční dopravu, uvedlo dnes britské ministerstvo dopravy.

Vládní kroky sklidily kritiku opozičních labouristů za to, že schválené výrazné zvýšení jízdného od ledna přijde roky před tím, než budou v dopravě vidět změny k lepšímu.

Celková oprava trasy Thameslink, která spojuje jižní pobřeží Anglie s městy na severním okraji Londýna, pohltí šest miliard liber, uvedl dnes ministr dopravy Philip Hammond ve zprávě pro parlament. Investice má také téměř zdvojnásobit počet vlaků, které na trati projíždějí centrem Londýna v dopravních špičkách dne.

Ministerstvo posuzuje nabídky dvou konsorcií, která chtějí dodat kolem 1200 nových elektrických vozů pro program Thameslink. Jedno konsorcium vede německý Siemens, druhé kanadský Bombardier Transportation. Úřad chce oznámit na jaře, komu z nich dá přednost.

Hammond dodal, že vláda poskytne během čtyř let společnosti Network Rail, která provozuje a udržuje železniční síť, 14 miliard liber. Dalších 750 milionů liber půjde během čtyř let na rychlíkové tratě. Rozhodnutí o výměně vlaků Intercity má padnout až v příštím roce. Analytici tyto náklady odhadují na 7,5 miliardy liber.

Nové investiční plány přišly poté, co vláda minulý měsíc představila cíl snížit veřejné výdaje o 81 miliard liber, aby se vypořádala s obřím deficitem. Ten je nyní nad deseti procenty hrubého domácího produktu. Kabinet ale považuje investice do železnic za nezbytné pro budoucnost ekonomiky navzdory úspornému programu, napsala agentura Reuters.

pok vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK