Ropa dál zdražuje, Brent stojí více než 86 dolarů

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu, objemy obchodů jsou ale slabé, protože ve Spojených státech se slaví Den díkůvzdání a trh je zavřený. Ve výraznějším růstu cenám brání potíže eurozóny a částečně také obavy z pokračujícího růstu cenové hladiny v Číně.

Krátce před 16:00 se nejbližší termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent prodával za zhruba 86,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila skoro o půl dolaru. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu a jeho cena se dostala na zhruba 84,30 USD.

Ceny během dneška setrvávaly v úzkém pásmu. Obchodování bylo technické a vzhledem k tomu, že v USA jsou trhy zavřené, cena WTI se utvářela pouze v elektronických systémech. Obchodní burza Nymex v New Yorku obchody z dneška a z pátku sloučí do jedné obchodní seance.

Ropa zdražovala už ve středu, kdy se její cena zvýšila o více než tři procenta. Na devizových trzích přetrvávající obavy o schopnost zemí na periferii eurozóny zvládat své dluhy oslabovaly euro, které vůči dolaru vystoupilo na dvouměsíční maximum. Slabší dolar přispěl k dalšímu růstu cen ropy.

"Rizika pro trh, včetně Irska a Koreje, jsou tady pořád," řekl analytik komoditního trhu ve finančním ústavu Commerzbank Carsten Fritsch. Napětí na Korejském poloostrově přetrvává od úterý, kdy Severní Korea vypálila několik granátů do hraničního pásma s Jižní Koreou. Podle analytika ale ve vyšším růstu cenám brání i zpráva o výši zásob ropy v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 86,25 85,84 New York - Nymex WTI leden 84,32 83,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK