Pražská burza zpevnila o 0,6 procenta, nahoru ji táhly akcie ČEZ

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl, hlavní index PX zpevnil o šest desetin procenta na 1132,2 bodu. Index nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, které obstaraly obchody za téměř 753 milionů korun, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza během dnešní seance registrovala pouze minimální zájem ze strany investorů. Hlavním důvodem nízké aktivity byly uzavřené trhy v zámoří, kde se dnes slaví Den díkuvzdání, dodal.

Akcie ČEZ zpevnily o téměř dvě procenta na 770 korun. Emisi podle Daniela Marvána z Fio banky pomáhaly zprávy o snaze ministerstva průmyslu a obchodu zachovat i po roce 2013 současný systém přidělování emisních povolenek. "To by byla pro ČEZ silně pozitivní zpráva. Akcie totiž v posledních týdnech klesaly hlavně kvůli očekávání, že ČEZ bude muset všechny povolenky po roce 2013 kupovat," poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

Největší zisk zaznamenaly cenné papíry developera ECM, které si při nízkých objemech obchodů připsaly téměř čtyři procenta na 91 korun. Dařilo se i akciím mobilního operátora Telefóniky O2, titul přidal 0,54 procenta na 371 korun.

Z dalších emisí o téměř procento na 213,90 koruny vzrostly cenné papíry těžařské NWR. "Penzijní fond polské pojišťovny PZU prohlásil, že neprodá NWR svůj podíl v těžební společnosti Bodganka a navíc pochybuje, že by NWR bylo schopno nabídnout tolik, kolik fond PZU za akcie Bogdanky požaduje," uvedl Němý s tím, že tato zpráva opět snižuje naději, že NWR v této polské firmě získá majoritu.

Naopak se ztrátou 0,96 procenta na 10.300 korun uzavřely akcie tabákové společnosti Philip Morris. Cena akcií mediální CME klesla o 0,45 procenta na 377,30 koruny.

Aktivita obchodníků byla nadprůměrná. Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den přesáhl 1,668 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,241 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK