EK se prý pře se státy EU o rozsah dalších zátěžových testů bank

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. listopadu (ČTK) - Státní dozor nad bankovním sektorem v zemích Evropské unie se postavil tlaku Evropské komise, aby se testy bank v příštím roce rozšířily o kontrolu úrovně likvidity, uvedla dnes agentura Reuters. Testy se mají uskutečnit mezi únorem až červnem a mají být náročnější než letos, sdělil dnes agentuře informovaný zdroj z Evropské unie.

Na letošních zátěžových testech 91 evropských bank spolupracovaly Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS), Evropská komise a Evropská centrální banka. Jen sedm bank v červenci testy neprošlo.

"Evropská komise tlačí na CEBS, aby do další série zátěžových testů zahrnul bankovní likviditu," uvedl zdroj z unie. "Ale většina národních dozorů s tím nesouhlasí a brání se tomu," dodal.

Letošní zátěžové testy se soustředily na potřebnou úroveň kapitálu při různých scénářích vývoje. Analytici ale říkají, že i likvidita hraje klíčovou roli, když banky jako britská Northern Rock potřebovaly záchranu, protože jim za úvěrové krize došly prostředky.

Ze sedmi bank, které letošními testy neprošly, žádná nebyla z Irska. Země teď přitom zažádala o záchranný úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, aby měla na záchranu svých bank peníze. Jeden z analytiků uvedl, že jsou výsledky letošních testů ve světle irské krize nepodstatné, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK