Euro dnes po předchozím propadu mírně posiluje

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích po předchozím propadu způsobeném problémy Irska mírně roste. Obavy z dluhových problémů dalších zemí eurozóny by však podle obchodníků měly mít na euro negativní vliv i nadále. Objem obchodování je kvůli svátku ve Spojených státech nízký.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru vzrostlo o 0,26 procenta na 1,3365 USD a k jenu stouplo o 0,4 procenta na 111,80 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,12 procenta na 83,64 JPY.

Trhy v USA jsou dnes kvůli oslavám Dne díkůvzdání zavřené. Likvidita na trhu je tak velmi nízká a podle obchodníků se dnes na trhu spíše přeskupovaly pozice. Dolaru se však poprvé po dvou měsících podařilo stoupnout nad paritu vůči švýcarskému franku a ke koši šesti hlavních měn stoupl nejvýše za dva měsíce.

Podle analytiků dnes euro podpořil nákup od evropských vývozců. Na trhu se rovněž spekuluje, že za některými nákupy eura stáli investoři z Blízkého východu.

Obchodníci však upozorňují, že obavy ze šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny, v čele se Španělskem a Portugalskem, na trhu i nadále přetrvávají. Obavy nezahnala ani úsporná opatření, která zveřejnilo Irsko ve středu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK