Die Welt: Evropská komise zvažuje zdvojnásobení záchranného fondu

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. listopadu (ČTK) - Evropská komise uvažuje, zda by nebylo vhodné zdvojnásobit objem záchranného fondu, který byl vytvořen na obranu eurozóny. Napsal to dnes německý list Die Welt, který ale nejmenoval žádný konkrétní zdroj zprávy. Mluvčí německého ministerstva financí ale vzápětí řekl, že fond je dost velký a jeho objem není třeba zvyšovat. Fond má ve formě úvěrů a garancí za ně k dispozici až 750 miliard eur (asi 18,5 bilionu Kč).

Die Welt napsal, že komise navrhla zdvojnásobit velikost fondu, protože nejmenovaní experti mají obavy, že by v budoucnu mohlo o finanční pomoc požádat Španělsko. V takovém případě by podle nich nynější fond nemusel na záchranu stačit. List rovněž poznamenal, že podle prvních zpráv se Německo proti takovému návrhu postavilo.

"My si myslíme, že ta otázka není na pořadu dne, protože o pomoc z tohoto fondu zatím požádala pouze jedna země a není to takový objem, který by nás znepokojoval, protože by kvůli němu nebylo dost peněz," citovala mluvčího ministerstva agentura Reuters.

Na vytvoření stabilizačního fondu, který by měl pomoci řešit problémy členských zemí, se Evropská unie dohodla na jaře po problémech Řecka. Peníze ve fondu jsou primárně určeny pro ty případy, kdy si daný člen EU není schopen zajistit financování na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK