Xinmao má ve snaze převzít Draku na své straně čínskou vládu

25.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Šanghaj 25. listopadu (ČTK) - Čínská společnost Xinmao Group má ve snaze převzít nizozemského výrobce kabelů Draka Holding podporu provinční čínské vlády. Agentuře Reuters to dnes řekl náměstek generálního tajemníka samosprávy města Tiencin Čchen Cung-šeng. Xinmao vyjádřila zájem Draku převzít teprve v pondělí, kdy nabídla miliardu eur (skoro 25 miliard Kč). Námitky proti zájmu Číňanů nemá ani nizozemská vláda, hodně ale ještě bude záležet na postoji hlavního majitele Draky.

"Městská vláda v Tiencinu upřímně podporuje nabídku na převzetí, kterou na nizozemskou společnost (Draka) podala skupina Xinmao," řekl Čchen. Tiencin leží na severu Číny a je to město pod ústřední správou. Xinmao má v tomto městě sídlo. Jde o první oficiální reakci čínské vlády na nabídku, kterou v pondělí firma předložila. Čínský představitel ale neuvedl, zda by vláda snahu firmy Xinmao podpořila i finančně.

Zájem čínského podniku je překvapivý a přišel jen pár hodin poté, co se Draka rozhodla, že přijme nabídku italského rivala Prysmian. Ten za nizozemský podnik nabídl přes 800 milionů eur, kupní cenu by ale uhradil částečně v hotovosti a částečně v akciích. Naopak Xinmao by platila hotově za celý podnik, což je pro majitele většinou lákavější.

"Zahraniční firmy, stejně jako ty nizozemské, se musejí řídit nizozemskými zákony a nařízeními. My tedy s návrhem nemáme žádný problém," řekl na dotaz agentury Reuters mluvčí nizozemské vlády pro ekonomické vztahy se zahraničím Ruud Stevens. Nizozemsko podle něj zastává názor, že zahraniční firmy podporují hospodářskou dynamiku země a přispívají k růstu její konkurenční schopnosti.

"Nizozemská ekonomika má značný zájem na zajištění růstu zahraničních investic, a to hlavně z rostoucích ekonomik jako je Čína," podotkl mluvčí. Zahraniční investice generují obrat z prodeje, zvyšují produktivitu, vytvářejí pracovní místa a přispívají k inovaci, dodal. Stejně tak čínští představitelé podporují tamní firmy v zahraničních akvizicích, protože jim mohou pomoci získat zkušenosti s novými technologiemi.

Draka a Prysmian v úterý pořádali společnou tiskovou konferenci, kde potvrdily, že trvají na původní dohodě, podle které Prysmian Draku převezme. Zástupce Draky tvrdil, že dohoda s Prysmianem je pro firmu lepší než spojení s čínským podnikem. Hned ve středu ale Draka uvedla, že začala s čínskou společností o jejím návrhu jednat. Prysmian už od samého začátku upozorňoval, že svou nabídku zvyšovat nebude.

Prysmian se v úterý snažil zájem Číňanů bagatelizovat a tvrdil, že málo známá společnost Xinmao se na sebe snaží jen upozornit. To ale krátce nato vyvrátil finanční poradce, jehož má Xinmao přímo v Amsterodamu. Poradce Joseph Krant ze společnosti Catalyst Advisors řekl, že Xinmao má zajištěné financování od jedné velké čínské banky. Její název neřekl. Podpora vlády v Tiencinu ale ještě neznamená, že snahu firmy podpoří také ústřední vláda v Pekingu.

Draka už si v odvětví výroby kabelových svazků získala značné renomé. Navrhla a vyrobila například i vedení k 58 rychlovýtahům v nejvyšší budově světa, dubajské Burdž Chalífa. Draka působí na čtyřech kontinentech a na některých trzích jí patří první místo. V České republice má výrobní závody ve Velkém Meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou.

Největším světovým výrobcem kabelů je francouzská společnost Nexans, italský Prysmian je druhý. Pokud by se mu podařilo Draku převzít, vytvořil by tak v branži světovou jedničku. Xinmao tvrdí, že pokud Draku získá, za tři až pět let její velikost zdvojnásobí. Zatím není jasné, zda Prysmian o Draku ještě stojí, na druhou stranu ale hlavní akcionář Draky už Prysmianu dal neodvolatelný závazek, že mu akcie prodá.

Akcie společnosti Draka se obchodují na veřejných trzích, a do celého procesu tak ještě promluví její akcionáři. Klíč k rozřešení situace je zřejmě v rukou hlavního majitele Draky, což je nizozemská rodina Fentener van Vlissingenových, respektive její investiční společnost Flint Beheer. Ta v Drace drží 48,5 procenta akcií.

Rodina Fentener van Vlissingenových o sobě mnoho informací nesděluje, má ale značný vliv. Její tři členové patří mezi 25 nejbohatších lidí v Nizozemsku. Podíl v Drace rodina získala už v roce 1986, kdy Draka vznikla vyčleněním z nizozemského elektrotechnického koncernu Philips.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK