Pokles cen trápil v říjnu japonskou ekonomiku 20. měsíc za sebou

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. listopadu (ČTK) - Pokles spotřebitelských cen sužoval v říjnu japonskou ekonomiku 20. měsíc za sebou. Míra jádrové deflace se sice zmírnila na 0,6 procenta po 1,1 procenta ze září, ale stalo se tak především díky jednorázovému zvýšení daně na cigarety. Ukázaly to dnes oficiální japonské statistiky. Vedle deflace ohrožuje výhled japonské ekonomiky silný kurz jenu a zpomalující se hospodářský růst ve světě.

Předpověď japonské centrální banky, že se deflace z ekonomiky vytratí ve fiskálním roce od dubna příštího roku, nyní vypadá nepravděpodobně. Vzhledem k tomu, že je oficiální úroková sazba na nule, nemá banka příliš možností kromě nákupu aktiv, pokud by se ekonomika a cenový výhled zhoršily.

"Bez vlivu zvýšení daně na cigarety pokračoval jádrový inflační index v poklesu podstatnou měrou, a naznačil tak, že je deflace pevně usazená," reagoval ekonom tokijského hospodářského institutu Dai-Ichi Life Research Institute. Podle něj je nepravděpodobné, že by se pokles cen zastavil, když ekonomika stagnuje. Proto považuje předpověď centrální banky za téměř nemožnou.

Jádrový index spotřebitelských cen zahrnuje ropné produkty, ale nezapočítává kolísavé ceny čerstvého ovoce, zeleniny a potraviny z moře. Zvýšení daně na cigarety, které platí od 1. října, zvýšilo jádrový inflační index zhruba o 0,28 procentního bodu.

Jádrový cenový index v Tokiu, který je k dispozici v měsíčním předstihu, se za rok do listopadu snížil o půl procenta stejně jako v předchozím měsíci. Předpokládá se, že se japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí sníží o 0,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK