Japonské akcie v závěru týdne kvůli vybírání zisků klesly

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil a jeho hlavní index klesl o 0,4 procenta. Investoři v závěru týdne prodávali, aby si vybrali zisky ze silného růstu od počátku měsíce, kdy tokijská burza získala téměř deset procent. Na asijském devizovém trhu euro kvůli dluhové krizi eurozóny dál klesalo.

Hlavní index tokijské burzy Nikke 225 v závěru obchodování klesl o 40,20 bodu na 10.039,56 bodu. Od počátku listopadu získává index 9,1 procenta.

Trh tento měsíc rostl díky silné poptávce zahraničních investorů, kteří se k japonským akciím vrátili díky stabilizaci kurzu jenu na nižších úrovních. Jen se vůči dolaru vymanil z 15letého maxima z počátku měsíce a nyní se pohybuje tři až pět procent nad ním. Kvůli předešlému růstu jenu a oslabování japonské ekonomiky však Nikkei od počátku roku nadále ztrácí asi čtyři procenta.

Na devizovém trhu euro vůči dolaru pod tlakem šířící se krize eurozóny opět klesalo a posunulo se těsně k blízkosti středečního dvouměsíčního minima 1,3284 USD. Dluhopisová krize v zemích eura se nyní šíří od Irska, které už má slíbenu finanční pomoc EU, k Portugalsku a Španělsku. Podle dnešní zprávy lisu Financial Times Deutschland tlačí většina zemí eurozóny na Portugalsko, aby v zájmu ochránění Španělska požádalo o finanční pomoc z nedávno vytvořeného záchranného fondu.

Euro ke konci tokijského obchodování k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3311 USD. Dolar díky rostoucímu optimismu ohledně americké ekonomiky všeobecně rostl a proti jen posílil o 0,3 procenta na 83,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK