Oživování evropského trhu s nákladními vozy v říjnu pokračovalo

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. listopadu (ČTK) - Prodej nových komerčních vozidel v Evropské unii se za říjen zvýšil o 12 procent díky tomu, že se po loňském propadu nadále oživuje trh s nákladními automobily a dodávkami. Uvedla to dnes odvětvová asociace ACEA.

Za prvních deset měsíců roku registrace komerčních vozidel vzrostly o 6,6 procenta na 1,45 milionu. Vedle těžkých nákladních automobilů a lehčích vanů zahrnují údaje i autobusy a obytné vozy. Vanů z toho bylo 1,22 milionu, meziročně o 8,5 procenta více.

Po nejhorším poklesu za dekády se prodej těžkých nákladních aut začal výrazně zvyšovat v několika posledních měsících. Jejich prodej přitom prochází výraznými cykly.

Výrobcům pomohla k odbytu hospodářská expanze na takzvaných mladých trzích v Asii a Latinské Americe, v Evropě se ale poptávka zvyšuje také. Obavy však vyvolávají veřejné dluhy v evropských ekonomikách, které by mohly oživování trhu zastavit.

Prodej lehkých komerčních vozidel se v říjnu zvýšil o 7,4 procenta. Proti tomu prodej těžkých nákladních aut vykázal nárůst o výrazných 53,7 procenta. Autobusy a obytné vozy byly jedinou kategorií s poklesem, a to o 5,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK