Koruna oslabila mírně k euru a výrazněji vůči dolaru

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Česká měna tažena vývojem na středoevropském trhu oslabila. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna po 10:30 k evropské měně slabší o sedm haléřů na 24,77 Kč/EUR a vůči americké klesla o 25 haléřů na 18,73 Kč/USD.

Na region podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka doléhá evropské dluhové téma a navíc zprávy o změně maďarského důchodového systému. Cílem maďarské vlády je přinutit tři miliony klientů soukromých penzijních fondů, jimž chodí povinné odvody z mezd, vrátit se do státního systému. Vláda tak chce pokrýt prohlubující se deficit státního fondu.

"Obzvláště za současné situace je jasné, že záměr maďarské vlády fakticky znárodnit peníze se soukromých penzijních fondů působí negativně na reputaci země. Forint tak znovu udává tempo oslabování celého regionu," míní Vlk.

Americký dolar proti evropské měně posílil na 1,3233 USD/EUR. Ve čtvrtek euro od dalších ztrát podle Vlka zřejmě uchránil svátek v USA. Dnes se však podle něj už projevuje tlak, pod kterým se ocitli někteří členové eurozóny a euro ztrácí. "Výnosy dluhopisů periferie eurozóny pokračují v růstu a nejistota o tom, jak nakonec bude vypadat záchrana slabých členů a kdo do této kategorie ještě spadne, neustupuje," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK