NWR nezvýší svou nabídku na polskou Bogdanku

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Nabídka společnosti New World Resources (NWR) na převzetí předního polského těžaře uhlí Bogdanka je kompletní a přiměřená a firma její hodnotu zvýšit nehodlá. NWR to dnes sdělila v reakci na informaci polského penzijního fondu Aviva, že NWR svou nabídku zvýšila.

"NWR považuje cenu za férovou a konečnou a nebude ji měnit," řekl ČTK mediální zástupce NWR Vladimír Bystrov. Polský fond mezitím své sdělení odvolal.

NWR uvedla, že před uzávěrkou nabídky 29. listopadu své akcie akcionářům Bogdanky nenabízí. Investiční šéf Avivy Marcin Zoltek předtím sdělil, že NWR nabídla vyměnit za každou akcii Bogdanky tři až čtyři své akcie, což by znamenalo, že nová nabídka by měla hodnotu 103,2 až 136,7 zlotého za akcii Bogdanky proti původní nabídce 100,75 zlotého.

"Diskutovali jsme o současné ceně (100,75 PLN). Žádné jiné návrhy nepadly ... o žádné výměně akcií se nemluvilo," řekl televizi TVN CNBC manažer fondu Pawel Klimkowski.

Představitelé NWR již dříve dali několikrát najevo, že svou nabídku v celkové hodnotě 3,4 miliardy zlotých (asi 21,1 miliardy Kč) považují za dostatečnou a zvyšovat ji nebudou. Za příliš nízkou ji však označuje nejen vedení Bogdanky, ale i někteří velcí akcionáři jako pojišťovna PZU nebo polský stát, který má na Bogdance 2,3 procenta.

NWR, kterou nepřímo ovládá český podnikatel Zdeněk Bakala, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Spojení s Bogdankou by z ní udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK