MF chce v novém zákonu snížit rozdíly mezi obcemi ve výnosu daní

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí chce v připravovaném novém zákonu o rozpočtovém určení daní snížit současný rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nebohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. V současnosti činí tento rozdíl až 4,5násobek, informovalo dnes ministerstvo financí v tiskové zprávě. MF také navrhuje nastavit rovné podmínky pro financování statutárních měst, u Prahy by ovšem byl zaveden zvláštní příjmový koeficient, protože hlavní město je zároveň krajem.

Praha má podle MF v současnosti příjem ze sdílených daní na jednoho obyvatele kolem 30.000 korun, nejmenší obec pak kolem 7000 korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes představil teze k diskusi o novém zákonu o rozpočtovém určení daní. O návrhu zákona dnes jednali na ministerstvu financí zástupci Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova, Asociace krajů ČR, poslanci, senátoři i zástupci jiných ministerstev. "Společným zájmem je vytvořit dlouhodobě stabilní systém financování rozpočtů územních samospráv, který umožní lepší plánování jejich výdajů," uvedl ministr financí.

Ke zmírnění rozdílů plánuje MF využít prostředky z národních dotačních programů. "Je lépe, pokud se tyto prostředky stanou součástí autonomních příjmů, rozhodovat o nich budou samotné obce a nikoli úředníci z centra," uvedl ministr. Neoddělitelnou součást diskuse o novém zákonu podle něj také představuje i nová konstrukce daně z nemovitosti, která je 100procentním příjmem obecních rozpočtů.

Diskuse se podle dnešního vyjádření MF povedou i ohledně rozšíření či zúžení portfolia sdílených daní nebo omezeného rozšíření počtu kritérií, podle kterých se daňový výnos přerozděluje mezi obce, tedy například podle demografická struktury, počtu žáků základních škol nebo rezidenční rozlohy.

Mezi další témata rovněž patří otázka zapojení vyrovnávacích mechanismů dle hospodářské vyspělosti regionu, motivačních prvků a zájmu obcí na příznivém podnikatelském prostředí nebo otázka míry příspěvku na výkon státní správy v přenesené působnosti.

Podle aktuálně platného znění zákona o rozpočtovém určení daní se rozděluje krajům 8,92 procenta a obcím 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní. Těmi jsou daň z přidané hodnoty (DPH), daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků, daň z příjmů fyzických osob vybírané srážkou podle zvláštní sazby, daň z příjmů fyzických osob a daň z příjmů právnických osob. Daň z nemovitosti je pak 100procentním příjmem obce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK