Pošta čeká nárůst počtu balíků před Vánoci až o třetinu

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Česká pošta čeká před letošními Vánoci nárůst počtu posílaných balíků proti běžným měsícům až o 35 procent. Letos by měla doručit více než loni. Za růstem stojí především zvyšující se obliba internetových obchodů. Pošta počítá s prodloužením provozní doby poboček a zároveň bude doručovat i o víkendech. ČTK to řekla mluvčí Marta Selicharová.

"Obecně lze potvrdit, že zatímco trh s listovními zásilkami pozvolna klesá, balíkový trh naopak vykazuje výrazně vzrůstající tendenci," uvedla. Za poslední čtvrtletí Česká pošta zaznamenala na balíkovém trhu meziroční nárůst o 15 procent.

V současnosti pošta doručuje zásilky v rámci ČR bez problémů. "Čím budou Vánoce blíže, tím více doporučujeme upřednostnit produkty s garantovanou dobou dodání, jako je obchodní balík, cenný balík nebo EMS. U těch je dodání do druhého dne, i v případě, že není adresát zastižen, stále je čas si uloženou zásilku vyzvednout na příslušné poštovní pobočce," dodala mluvčí.

Pokud internetový obchod dokáže vyexpedovat objednanou zásilku, pak podle Selicharové vše nasvědčuje tomu, že pošta dodrží termíny, které u jednotlivých zásilek uvádí. Protože však jde o exponovanou dobu a adresát navíc nemusí být zastižen doma a zásilku si bude muset vyzvednout na ukládací pobočce, pošta doporučuje objednávat zboží minimálně týden před vánočními svátky. Týdenní předstih platí i pro vánoční přání.

U zahraničí je situace složitější. Například při posílání zásilky z USA trvá americké US Post a České poště logistika celkově pět dní. Celý proces od objednání v internetovém obchodě, odeslání a proclení může trvat okolo deseti dnů. Pošta doporučuje zboží v zahraničí objednávat do 5. prosince.

Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům se na pražských poštách prodlouží otevírací hodiny pro veřejnost. O sobotách 11. a 18. prosince budou mít všechny pobočky otevřeno od 09:00 do 14:00 hodin, s výjimkou pošt, které mají standardní dobu hodin pro veřejnost ve větším rozsahu. Změny otevíracích pošt na pobočkách v jiných městech budou upravovány vždy podle potřeby. Stejné je to i s příjmem brigádníků.

Pošta zároveň počítá s tím, že bude doručovat i o víkendech, protože se výrazně zvýšil počet balíkových zásilek. Zatímco v loňském roce nabídla víkendové doručování poslední dva víkendy před vánocemi, je pravděpodobné, že v letošním roce bude doručovat již příští víkend.

V balících by lidé neměli posílat prskavky, dýmovnice a jinou pyrotechniku. Dále tlakové lahve, plastové lahve, pistole, ředidla a jiné hořlaviny, spreje, omamné a psychotropní látky, jedovaté a žíravé látky a samozřejmě také zvířata. Své zásilky mohou zákazníci sledovat prostřednictvím služby Track&Trace na adrese http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sledovani-zasilky.php.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK