SZPI opět našla lepek u údajně bezlepkové potraviny výrobce Poex

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. listopadu (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět zjistila lepek u údajně bezlepkové potraviny - výrobku Křehké plátky s česnekem a cibulí od firmy Poex z Valašského Meziříčí. SZPI už výrobce kontrolovala na počátku měsíce a stejné pochybení zjistila u jiné šarže výrobku, jehož uvedení na trh zakázala. ČTK to sdělila Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI.

Firma Racio, jež s křehkými plátky obchodovala, prodej všech šarží křehkých plátků od výrobce Poex pro jistotu ukončila a s Poexem nebude už spolupracovat. Firma Poex s výsledky kontroly nesouhlasí a proti rozhodnutí SZPI se odvolá.

"Vzhledem k tomu, že spotřebitelé si již mohli tento výrobek zakoupit, doporučuje inspekce osobám trpícím alergií na lepek tento výrobek nekonzumovat," uvedla dnes Hoferková.

Lepek patří mezi alergeny. Potraviny, ve kterých je nalezen alergen ve vyšším množství, než je přípustný limit, jsou vzhledem k možným dopadům na zdraví alergiků podle inspekce kvalifikovány jako nebezpečné. Po první kontrole SZPI uvedla, že příčina kontaminace zřejmě spočívala v nedostatečné sanitaci výrobního zařízení.

"Na výrobky, které jsme dodali firmě Racio, máme laboratorní rozbory od SVÚ Jihlava s výsledkem, že daná potravina vyhovuje platné legislativě v ČR. Z tohoto důvodu se proti rozhodnutí SZPI odvoláváme právní cestou," řekl ČTK předseda představenstva firmy Poex Pavel Kratochvíla. "Nicméně odvolání nemá odkladný účinek, a tak jsme byli nuceni tyto výrobky stáhnout z trhu. Současně jsme přesvědčeni, že prokážeme zdravotní nezávadnost našich produktů," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK