Listopadová inflace v Německu nejvyšší od října 2008

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. listopadu (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu zrychlila v listopadu podle předběžných údajů na 1,5 procenta z říjnových 1,3 procenta. Ocitla se tak nejvýše od října 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta, tedy stejně jako v říjnu.

Inflace podle údajů harmonizovaných s ostatními zeměmi Evropské unie zrychlila na 1,6 procenta. V říjnu činila 1,3 procenta. Meziměsíčně ceny stouply stejně jako v říjnu o 0,1 procenta.

Předběžné údaje vycházejí z informací od šesti ze 16 německých spolkových zemí. Konečnou zprávu vydá úřad 9. prosince, napsala agentura Reuters.

Německo je největší ekonomikou eurozóny. Zpráva o inflaci podle analytiků naznačuje, že by se inflační tlaky mohly zvýšit v rámci celé eurozóny, i když analytici nyní čekají za listopad mírné snížení inflace v eurozóně. V říjnu meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně zrychlil na 1,9 procenta ze zářijových 1,8 procenta. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK