Ceny ropy dál klesají, v centru pozornosti je Portugalsko

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Lisabon 26. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k poklesu a dolů je tlačí především obavy z dalšího rozšíření dluhové krize na další země eurozóny. V centru pozornosti je Portugalsko, které je po Řecku a Irsku považováno za hlavního adepta na přijetí pomoci. Situaci nezklidnil ani fakt, že portugalský parlament už schválil rozpočet na příští rok.

Krátce před 15:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 85,10 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o více než jedno procento. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil v podobném rozsahu na zhruba 83,20 USD.

Na finančních trzích se nyní spekuluje, že Portugalsko je pod značným tlakem evropských institucí, aby požádalo o pomoc ze stabilizačního fondu eurozóny a zamezilo případným budoucím problémům sousedního Španělska. Portugalci ale tvrdí, že pod žádným tlakem nejsou.

S velkým napětím se čekalo, až portugalský parlament schválí rozpočet na příští rok. Zákonodárci jej schválili krátce po poledni a tamní premiér José Sócrates řekl, že Portugalsko teď může mít dokonce jeden z nejnižších rozpočtových deficitů v Evropě. "To je cílem rozpočtu, proto jsme přijali tak obtížná rozhodnutí," řekl premiér.

Potíže v eurozóně silně tlačí na kurz jednotné evropské měny euro, který vůči dolaru během dneška oslabil o další procento a pohybuje se kolem 1,3230 USD. Přitom ještě na začátku měsíce bylo euro nad 1,4 USD. Situaci na finančních i komoditních trzích ale dál zhoršuje i napětí na Korejském poloostrově.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 85,15 86,10 New York - Nymex WTI leden 83,15 83,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK