Dolar díky obavám z dluhové krize v eurozóně roste

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Americký dolar na devizovém trhu na závěr týdne roste a vůči euru stoupl nejvýše za dva měsíce. Důvodem jsou rostoucí obavy ze šíření dluhové krize v eurozóně, které zvyšují mezi investory zájem o bezpečnější investice a nutí je vyhýbat se rizikům. Ke zpevňování dolaru pomáhá také napětí na Korejském poloostrově.

V 16:45 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,87 procenta na 1,3236 USD, když během dne se propadlo až na 1,3200 USD, nejníže od konce září. K jenu euro kleslo o 0,33 procenta na 111,25 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,55 procenta na 84,06 JPY. Ke koši šesti hlavních měn pak dolar zpevnil o 0,61 procenta na 80,357 bodu.

Na trhu rostou spekulace, že po Řecku a Irsku bude muset požádat o finanční pomoc také Portugalsko. Další obětí krize by se pak mohlo stát Španělsko. Představitelé Evropy však popírají, že by Portugalsko bylo pod tlakem, aby požádalo o finanční pomoc. Rovněž vyloučili, že Španělsko nezvládá své finance a bude potřebovat pomoc. Nejistota mezi investory je však stále vysoká, a ti tak nejsou ochotni nakupovat eura.

K růstu amerického dolaru také napomáhá napětí kolem Severní Koreje. Severokorejské a jihokorejské jednotky se v úterý vzájemně ostřelovaly dělostřeleckými granáty. Na jihokorejské straně si incident vyžádal čtyři mrtvé a asi 20 zraněných, o výsledku ostřelování na severokorejské straně nejsou žádné informace. Jihokorejská armáda se nyní spolu s americkými jednotkami chystá o víkendu zahájit rozsáhlé manévry. Severní Korea dnes varovala, že Korejský poloostrov se kvůli tomu ocitá "na pokraji války", napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK