Akcie na pražské burze v závěru týdne oslabily o půl procenta

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh zakončil týden poklesem, hlavní index PX odepsal půl procenta na 1126,5 bodu. Největší ztráty zaznamenaly cenné papíry mediální společnosti CME a těžařské NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza v závěru obchodního týdne registrovala prodejní tlak spojený se současnou nervozitou z možného válečného konfliktu mezi Severní a Jižní Korejí. Rovněž další zprávy týkající se zemí z evropského regionu a jejich dluhové situace měli negativní dopad především na zástupce bankovního sektoru.

Akcie CME zlevnily o silných 3,26 procenta na 365 korun. Se ztrátou 3,23 procenta na 207 korun uzavřely cenné papíry NWR. Společnost dnes oznámila, že její nabídka na převzetí předního polského těžaře uhlí Bogdanka je kompletní a přiměřená a firma její hodnotu zvýšit nehodlá. Reagovala tak na předchozí informace z Polska, že svou nabídku naopak navýšila.

V rámci lokálního trhu byly podle Kohouta pod tlakem obě bankovní emise. Cenné papíry Komerční banky si pohoršily o 0,66 procenta na 4048 korun. Kohout poznamenal, že KB pomáhalo zvýšené doporučení od analytiků banky Morgan Stanley. Ti začali titul nově pokrývat s cílovou cenou na hranici 5000 korun za akcii. Cenné papíry rakouské Erste Bank oslabily mírněji, a to o 0,09 procenta na 774,30 koruny.

Dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ, které obstaraly obchody za téměř 393 milionů korun, klesly o mírných 0,13 procenta na 769 korun.

Výrazně naopak rostly akcie developera Orco, které zpevnily o 3,51 procenta na 191,50 koruny. "Společnost ve čtvrtek večer zveřejnila čtvrtletní výsledky, v nichž pozitivně překvapila na provozní úrovni i na úrovni celkového zisku," poznamenal Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V černých číslech dále uzavřely pouze cenné papíry mobilního operátora Telefóniky O2, které přidaly mírných 0,03 procenta na 371,10 koruny. Miloslav Veselý z Fio banky doplnil, že analytici Raiffeisenbank snížili cílovou cenu pro titul na 412 Kč ze 430 Kč při nezměněném doporučení "držet".

Aktivita obchodníků byla nadprůměrná. Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,479 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,242 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK