Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o 1,8 procenta

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesaly, index PX ubral 1,8 procenta na 1126,5 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla technologická firma KIT Digital, naopak nejvíce oslabovaly akcie Fortuny. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Na finančních trzích převládali prodejci a burzy se barvily do červené barvy. Jedním ze zdrojů nervozity se stalo další vyhrocení dluhové krize eurozóny, kterou nezastavilo poskytnutí pomocí Irsku, a naopak začal stoupat tlak na dluhopisy a akcie dalších států (především Portugalsko a Španělsko)," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Největší propad zaznamenaly akcie Fortuny, jež poklesly o 9,3 procenta na 88 Kč. "Sázkovou společnost sráží dozvuky primárního úpisu. Nenaplnil se tzv. IPO efekt (okamžitý růst ceny po primárním úpis akcií) a krátkodobí investoři opouštěli titul," upozornil Sklenář.

Největší nárůst (o 11,1 procenta na 240 Kč) dosáhly akcie KIT Digital. Společnost v pondělí oznámila výsledky za třetí čtvrtletí. Informovala také o tom, že v prvním kvartálu 2011 očekává realizaci další větší akvizice. Korunovou cenu ovlivnilo podle Sklenáře i oslabení koruny k dolaru.

Evropské trhy může v příštím týdnu dát tížit dluhový problém eurozóny a nelze proto podle Sklenáře vyloučit další ztráty. Naopak na druhé straně série pozitivních makročísel může působit opačně, uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK