Americké akcie uzavřely týden poklesem, dál ztrácí také euro

26.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní zkrácené obchodování poklesem a největší ztráty registrovaly firmy z komoditního sektoru. Těm uškodil pokračující růst kurzu dolaru vůči euru, které dál doplácí na obavy z šíření dluhové krize na periferii eurozóny. Větší zájem byl naopak o akcie maloobchodních prodejců, na které investoři sázejí díky začínající předvánoční sezoně.

Dow Jonesův index odepsal 95,28 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,85 procenta na hodnotě 11.092 bodů. Podobně širší index S&P 500 oslabil o 0,75 procenta na 1189,40 bodu, index Nasdaq Composite odepsal pouze 0,34 procenta na 2534,56 bodu.

Značnou pozornost k sobě dnes poutalo Portugalsko, které odmítlo zprávy německého listu Financial Times Deutschland, podle něhož se většina členů eurozóny i Evropská centrální banka snaží Portugalsko přesvědčit, aby po Řecku a Irsku rovněž požádalo o finanční pomoc. Smyslem je údajně zabránit problémům, do nichž by se mohlo kvůli potížím Portugalska v budoucnu dostat i sousední Španělsko. Na jeho záchranu už by totiž nemusel nynější záchranný fond eurozóny stačit.

Americké indexy mají ztrátu i za celý týden. Dow Jones odepsal přibližně jedno procento a index S&P 500 zhruba 0,9 procenta. Nejmenší ztrátu utrpěl index Nasdaq, který klesl o 0,7 procenta. Přestože Portugalsko zprávu německého listu odmítlo a jeho parlament dnes schválil rozpočet na příští rok, trhy to moc neuklidnilo. Na trhu byla naopak opět znát větší averze k riziku.

"Dluhová krize v Evropě láká řadu lidí k nákupu dolarů. Výsledkem je pak averze k riziku," poznamenal hlavní analytik společnosti Avalon Partners v New Yorku Peter Cardillo. Jedním z důvodů k poklesu cen akcií zůstává také napětí na Korejském poloostrově a nově také varování Číny, která nechce u svého pobřeží žádné vojenské manévry. K těm se chystají Spojené státy spolu s Jižní Koreou.

Z báze indexu S&P 500 oslabilo zhruba 80 procent všech akcií. Například koncern Freeport McMoRan Copper & Gold, který se zaměřuje na těžbu kovů, odepsal 2,78 procenta na 97,92 USD. Chevron ztratil 1,06 procenta na 82,05 USD a podobně Exxon Mobil odepsal zhruba 0,93 procenta 69,23 USD.

Na devizových trzích dál zpevňuje dolar, který těží jak z nervozity v eurozóně, tak z averze k riziku. K růstu dolaru přispěla i zpráva, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating největších irských bank, v jednom případě dokonce velmi výrazně. Agentura upozornila, že by držitelé dluhopisů irských bank mohli utrpět citelné ztráty.

Euro k dolaru spadlo skoro o jedno procento na 1,3244 USD a během dne se jeho kurz snížil až pod 1,32 USD. Bylo to poprvé od 21. září. Dolar vůči japonskému jenu se naopak poprvé od konce září vyšplhal nad 84 jenů a v závěru obchodování v New Yorku byl na 84,06 JPY. Proti čtvrtku tak zpevnil o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK