EU jedná o pomoci Irsku, zbývá dořešit úroky z úvěru

28.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropské unii zbývá již jen doladit výši úrokové sazby, za níž poskytne finanční pomoc Irsku. ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj. Pomoc v celkové výši 85 miliard eur eur by dnes na mimořádném jednání v Bruselu měli definitivně potvrdit ministři financí eurozóny a celé EU.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters potvrdil, že experti EU a Mezinárodního měnového fondu dnes v Irsku dosáhli dohody s irskými úřady. Jediným detailem, který pronikl do médií, je ale výše záchranného programu. Zbytek informací EU zřejmě uvolní až po jednání šéfů státních pokladen, které začíná ve 13:00 v budově Rady EU v Bruselu. Ještě v sobotu večer se zdálo, že ministři budou jednat prostřednictvím telekonference, ale unie na poslední chvíli svoje plány změnila.

Pokud se naplní původní spekulace, tak by z 85 miliard eur, které má Irsko dostat, zhruba 35 miliard eur plynulo na podporu problémových bank a finančního sektoru. Dalších 50 miliard eur půjde na financování irského rozpočtu.

EU částku rozdělí mezi jednotlivé finanční nástroje. Podle očekávání by se měl zapojit záchranný fond eurozóny (ESFS), v němž je celkem 440 miliard eur. Dále přispějí Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise, která prostřednictvím mechanismu zvaného ESFM má k dispozici zhruba 60 miliard eur.

MMF krátce po řecké dluhové krizi slíbil, že zemím v eurozóně může poskytnout pomoc až 250 miliard eur. V případě Irska by se jeho podíl na celkové pomoci měl pohybovat kolem 20 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK