BP prodá podíl 60 procent v argentinské PAE za sedm miliard USD

28.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Britská ropná firma BP prodá svůj podíl 60 procent v argentinské ropné a plynárenské skupině Pan American Energy (PAE) za sedm miliard USD (130,7 miliardy Kč) společnosti Bridas Corp., ve které vlastní polovinu čínská firma CNOOC. BP se prodejem majetku snaží zajistit dostatek peněz na úhradu škod vzniklých po letošní havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Včetně nejnovější dohody BP v letošním roce již prodala, nebo se dohodla na prodeji majetku v celkové hodnotě 21 miliard USD. BP odhaduje, že havárie v Mexickém zálivu spojená s únikem ropy do moře ji přijde na 40 miliard USD a do konce letošního roku bude muset prodat majetek za 25 až 30 miliard USD, aby mohla vyplatit odškodné.

Bridas již v současnosti vlastní v PAE, která je druhým největším těžařem ropy a plynu v Argentině, podíl 40 procent. Bridas původně vlastnila rodina argentinského magnáta Carlose Bulgheroniho. Letos v březnu však rodina prodala poloviční podíl čínské CNOOC za 3,1 miliardy USD.

Podíl, který BP prodává, představuje rezervy 917 milionů barelů ropného ekvivalentu a těžbu 143.000 barelů ropného ekvivalentu denně. Transakce nezahrnuje podíl PAE v bolivijské divizi, napsala agentura Reuters.

Problémy BP začaly letos 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa a firmě trvalo 12 týdnů, než se jí podařilo únik zastavit. Ekologická katastrofa, kterou tento únik způsobil, je největší v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK