Odborníci: Cena plynu pro domácnosti od ledna zřejmě vzroste

28.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Průměrná cena plynu pro domácnosti by od ledna podle odborníků mohla mírně vzrůst. Zdražení ale nepřekročí 2,5 procenta. Dodavatelské firmy přesná čísla zveřejní v průběhu příštího týdne. Vliv na cenu plynu by mimo jiné mohly mít případné východoevropské spory o dodávky ruského plynu.

Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities čeká maximální růst cen o jedno až dvě procenta, spíše se ale přiklání ke stagnaci. "Ceny energetických komodit se od léta po nasycení pohybují v určitém pásmu a se současným výhledem na pomalejší oživování ekonomik by nemusely nějak výrazně růst," řekl ČTK Hlinomaz. "Jen v zimním období 'pravidelné' spory o dodávky ruského plynu mohou ceny těchto komodit a zvláště plynu na trzích po Novém roce více rozhýbat a krátkodobě vychylovat výše," dodal.

Podle analytika Jana Procházky ze společnosti Cyrrus lze uplynulé čtvrtletí pro trh s plynem označit jako oddychové. "Ceny ropy v korunovém vyjádření mírně poklesly a tak se naplnila optimistická očekávání i plynařům," uvedl. Podle Hlinomaze se cena plynu na trzích postupně odpoutává od ceny ropy a mohla by v budoucnu více kopírovat pohyb cen uhlí.

Cenu plynu pro první čtvrtletí 2011 podle Procházky ovlivní rostoucí konkurence na českém trhu s plynem, listopadový růst cen na spotovém trhu s plynem v Lipsku, výhled ceny ropy a vývoj kurzu koruny vůči dolaru. "Očekáváme mírný růst cen zemního plynu pro české domácnosti, maximálně do 2,5 procenta," uvedl.

Společnosti RWE Transgas a E.ON ve čtvrtém čtvrtletí ceny plynu ponechaly beze změn. Pražská plynárenská od října snížila cenu plynu domácnostem o nejméně procento. Pro domácnosti, které plynem jen vaří, zlevnil plyn o dvě procenta.

Spotřebitele od ledna čeká zdražení elektřiny. Může za to prudký rozvoj solárních elektráren, jejichž podpora tvoří část ceny elektřiny. Vláda již přijala opatření, která mají zdražení elektrické energie omezit na 5,5 procenta proti původně předpokládaným více než 12 procentům. Sněmovna vládní opatření schválila, rozhodnutí je nyní na Senátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK