Analytici: Za poklesem českých akcií jsou problémy v eurozóně

28.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Za listopadovým poklesem českých akcií, který postihl především akcie ČEZ a Erste Bank, je zřejmě nejistota na trhu způsobená rozpočtovými problémy v některých zemích eurozóny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Výraznější růst pražské burzy se podle nich nedá čekat ani ve zbytku roku.

"Index PX v pátek ztrácel za listopad 2,55 procenta. Praha tak nadále zaostává za vývojem jak v Evropě, tak v USA. Německý DAX i indexy v USA jsou v blízkosti letošních maximálních hodnot, pražská burza se naopak přibližuje svým letošním minimům," řekl ČTK analytik společnosti Fio David Brzek.

Brzdou byly podle něj nadále akcie ČEZ, kde jsou stále nejasnosti ohledně přidělování emisních povolenek po roce 2013. Nedařilo se ani Erste Bank, protože ve finančním sektoru se nejvíce projevovala další eskalace napětí kolem předlužených států v Evropě.

Hlavní světové akciové indexy se na začátku listopadu dostaly až na svá dvouletá maxima a poté začaly oslabovat, což se přeneslo na pražskou burzu, uvedl analytik Komerční banky Josef Němý. Analytik BH-Securities Tomáš Matuška upozornil na předpoklady obchodníků, že většina klíčových firem v příštím roce nedokáže zopakovat letošní kvalitní výsledky. Trh podle něj obecně očekává slabší výkonnost zejména od akcií Erste Bank a ČEZ, tedy největších emisí indexu PX.

Vývoj posledních dnů je hodně nejednoznačný, míní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Nervozita způsobená problémy Irska, Portugalska, Španělska a Řecka je podle něj stále dost živá a šíří se celým kontinentem. Války měn či konflikty států (korejský poloostrov) jsou také elementem, který trh jako celek nepřijímá příznivě. "Praha již není samostatným trhem a efekt přelévání nálady je v letošním roce více než viditelný," dodal.

Vývoj do konce roku bude podle něj záležet na tom, jak se Američané poperou s černým pátkem a nákupní horečkou, která bude indikovat jejich náladu před blížícími se vánocemi. Matuška očekává, že kurzy akcií by měly v důsledku zhoršených vyhlídek do roku 2011 v prosinci nadále pokračovat v poklesu.

Ani Brzek nepředpokládá v závěru roku výraznější růst. "Globální nálada se zhoršuje, když přetrvává napětí v Evropě, a Čína bude nejspíš nadále utahovat měnovou politiku, což může vést ke korekci vyspělých trhů a proti tomuto vývoji pražská burze nebude schopná jít," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK