Protest kvůli rušeným místům částečně ochromí londýnské metro

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Lidem v Londýně se dnes může zkomplikovat cesta městskou hromadnou dopravou, poté co tisíce zaměstnanců podzemní dráhy zahájily v noci na dnešek 24hodinovou stávku. Jde o jejich čtvrtý takový protest od září. Lidem ve městě navíc zhorší cestování i náhlý příliv studeného počasí, napsala agentura Reuters.

Společnost Transport for London (TfL), která provoz metra řídí, varovala před výpadky služeb, i když předpokládá, že během protestu budou v provozu až na jednu všechny trasy metra. Jeho síť je přitom stará 140 let.

Další potíže může cestujícím nachystat příval studeného počasí, předpovědi počítají s mrazivými podmínkami po několik dnů. Londýn to přesto zasáhne méně než severovýchod Anglie a Skotsko.

Londýnské metro přepravuje denně kolem tří milionů cestujících. Organizace sdružující firmy říkají, že výpadky jeho provozu můžou stát město denně až 50 milionů liber (téměř 1,5 miliardy Kč).

Británii zřejmě čeká období větších nepokojů v podnikové sféře. Největší britský odborový svaz Unite ve středu oznámil koaliční vládě, že Británii čekají další stávky, protože jsou lidé nespokojení s propouštěním a škrty ve výdajích.

Členové odborového svazu zaměstnanců dopravy a asociace dopravního personálu zahájili protest v neděli večer kvůli sporu o 800 pracovních míst, která chce podnik zrušit v prodejnách jízdenek. Podle odborářů to oslabí bezpečnost provozu.

Transport for London oznámila e-mailem, že se běžný provoz metra obnoví v úterý. Při posledním protestu na začátku listopadu podnik zajistil přes 40 procent běžných služeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK