Japonské akcie zahájily týden růstem, pomohl slabší kurz jenu

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne zvyšovaly a k růstu jim částečně pomohlo další oslabení kurzu japonského jenu. To prospělo hlavně velkým vývozcům, jako jsou automobilky nebo výrobci elektroniky. Ve výraznějším růstu ale trhu brání pokračující napětí na Korejském poloostrově a také obavy z dalšího vývoje v eurozóně po nedělním schválení pomoci Irsku.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 86,43 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,86 procenta na hodnotě 10.125,99 bodu. Ocitl se tak na nejvyšším závěru za posledních pět měsíců. Širší index Topix přidal 0,9 procenta na 874,59 bodu.

Evropská unie v neděli definitivně schválila finanční pomoc Irsku, jejíž objem byl stanoven na 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Do záchranného programu se zapojí i Česko, které se v rámci pomoci zaručilo za celkem 6,7 miliardy korun.

Analytici se domnívají, že dohoda o pomoci Irsku alespoň pro tuto chvíli trhy uklidní. Existují však obavy, že v delším časovém horizontu se nákaza přenese na další země na periferii eurozóny. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Portugalsku a Španělsku, jejichž veřejné finance nejsou v dobrém stavu.

Na devizových trzích se dál snižoval kurz jenu, z čehož těžily především akcie velkých japonských vývozců. Dál oslabovalo také euro, které se vůči dolaru dostalo nejníže za poslední dva měsíce a přechodně se propadlo až pod 1,32 USD. Na slabších úrovních se ustálil kurz australského dolaru, na který doléhá utahování měnové politiky v Číně.

"Přišel konec nejistoty, alespoň pokud jde o načasování a rozsah pomoci (Irsku). Nakupovalo se tedy euro, bylo to ale jen přechodné," popsal vývoj situace hlavní analytik finanční společnosti Barclays Capital v Tokiu Masafumi Jamamoto. "Pozornost se nyní posouvá ke Španělsku a Portugalsku," dodal.

Euro spadlo až na 1,3182 USD, než se jeho kurz vzpamatoval a vrátil se na 1,3235 USD. V pátek euro prolomilo 100denní klouzavý průměr, což je považováno za signál k dalšímu poklesu. Na řadě je nyní 200denní průměr na 1,3131 USD. Pokud by se euro neudrželo ani nad ním, otevírá se prostor pro pád kurzu až na úrovně kolem 1,27 USD.

Euro k jenu oslabilo na zhruba 111 JPY/EUR, zatímco v pátek činil kurz 111,34 JPY. Dolar k jenu přechodně vystoupil na dvouměsíční maximum 84,20 JPY, avšak později se vydal dolů a ustálil se na 84,11 JPY. Takzvaný dolarový index vzrostl na 80,39 bodu a během dne zpevnil až na 80,652 bodu. Index vyjadřuje hodnotu amerického dolaru proti koši šesti hlavních světových měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK