Česká měna dopoledne v podstatě stagnuje k euru i dolaru

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Česká koruna v úvodu týdne spíše stagnuje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 se obchodovala na hladině 24,72 koruny za euro, tedy o jeden haléř silnější proti pátečnímu závěru. Vůči americkému dolaru získala tři haléře na 18,67 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk konstatoval, že dopolední růst hlavních evropských burz pomáhá koruně k nepatrným ziskům. Lehce stoupá také polský zlotý, zatímco maďarský forint zůstává zpět kvůli domácím problémům a zvýšené nedůvěře investorů.

Česká národní banka dopoledne publikovala výsledky nových zátěžových testů, podle nichž by tuzemské banky nebyly ohroženy ani v případě "vysoce nepravděpodobného" negativního vývoje ekonomiky. Zprávu o zátěžových testech českých bank však přešla koruna bez odezvy, uvedl Vlk.

Hlavním tématem pro finanční trhy jsou dluhy v eurozóně, schválení záchranného balíku pro Irsko a dohoda o přenesení části nákladů dluhové krize na soukromé investory. "Zatím převládá dobrý dojem z peněz pro Irsko," dodal Vlk.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance předpověděl, že "čím více se však bude mluvit o záchraně Portugalska, tím větší bude tlak na oslabení koruny". Podle něj naopak z technického pohledu má koruna nepatrně více prostoru k posílení než k oslabení. Pikora proto dnes očekává stagnaci koruny vůči euru, během týdne pak může přijít mírné oslabení.

Vzhledem k očekávané stagnaci dolaru i koruny k euru bude stagnovat také koruna vůči dolaru, dodal Pikora. Během týdne pak bude koruna vůči americké měně oslabovat, protože dolar obnoví růst, předpověděl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK