Index budoucí ekonomické aktivity v eurozóně se v říjnu zvýšil

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. listopadu (ČTK) - Index budoucí ekonomické aktivity v eurozóně se v říjnu zvýšil o 0,4 procenta na 114 bodů. Výsledek ukazuje na pokračující hospodářské oživování eurozóny, uvedla dnes organizace Conference Board. Index ukazuje, jak se bude vyvíjet ekonomika v dalších šesti měsících na základě osmi dílčích ukazatelů.

"I přes další zpomalení během října 2010 indikátor pro eurozónu ukazuje na pokračující oživování ekonomické aktivity do začátku roku 2011," uvedl ve zprávě hlavní ekonom Conference Board pro Evropu Jean-Claude Manini. Podle něj by se neměly zveličovat nynější obavy z dopadu rozvíjející se finanční krize na beztak mírný hospodářský růst Evropy.

Manini dodal, že skutečnou výzvou pro Evropu bude vyvážit dlouhodobě potřebnou fiskální konsolidaci na jedné straně s potřebou zrychlit tempo hospodářského růstu na druhé.

Organizace poznamenala, že index budoucí ekonomické aktivity v eurozóně je stále 19,4 procenta nad úrovní z března 2009, kdy se eurozóna začala pomalu oživovat z nejhorší ekonomické krize za dekády.

Komponenty indexu zahrnují index ekonomické nálady od Evropské komise, index vydaných stavebních povolení od Eurostatu a jeho index nových zakázek na kapitálové zboží i pohyb akcií. Ukazatel také započítává aktivitu nákupních manažerů a data o měnové zásobě od Evropské centrální banky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK