Slovenská ekonomika podle EK poroste o 4,1 pct, nejvíc v eurozóně

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. listopadu (zpravodaj ČTK) - Slovenská ekonomika letos podle nové prognózy Evropské komise vzroste o 4,1 procenta, zatímco ještě na jaře Brusel čekal zvýšení o 2,7 procenta. V eurozóně je to nejvyšší očekávaný růst, v celé Evropské unii výraznější navýšení komise odhaduje jen u Švédska, a to 4,8 procenta. Příští rok by slovenské hospodářství mělo růst o tři procenta, loni propadlo o 4,8 procenta.

Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu růst slovenské ekonomiky v letošním roce přesáhne čtyři procenta. Fond i Evropská komise jsou tak ve svých prognózách optimističtější než slovenské ministerstvo financí, které letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu o čtyři procenta.

Komise Slovensku pro letošek odhaduje rozpočtový deficit ve výši velmi výrazných 8,2 procenta hrubého domácího produktu. V dalších letech by nicméně měl klesat - v roce 2011 na 5,3 procenta a v roce 2012 na pět procent HDP.

Podobně by měla podle očekávání Bruselu pozvolna klesat míra nezaměstnanosti. Letos by měla na Slovensku vystoupat na 14,5 procenta, příští rok klesnout na 14,2 procenta a v roce 2012 na 13,4 procenta. Slovensko má navíc, jak dnes podotkla i Evropská komise, nejvyšší podíl dlouhodobě nezaměstnaných.

Komise také připomněla, že v současné době se Bratislava snaží zavést řadu změn v rámci snah o fiskální konsolidaci. Pokud se je podle Bruselu podaří správně uvést do života, pak by to mohlo výrazně zlepšit kvalitu rozpočtového rámce a zvýšit důvěryhodnost vládních rozpočtových plánů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK