Wal-Mart chce začít podnikat v Africe a koupí podíl Massmartu

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 29. listopadu (ČTK) - Americký maloobchodní gigant Wal-Mart chce začít podnikat v Africe. Společnost se chystá za dvě miliardy dolarů (zhruba 37,6 miliardy Kč) koupit 51 procent jihoafrické společnosti Massmart, uvedly dnes obě firmy ve společné zprávě. Jejich dohoda v Jihoafrické republice vyvolala obavy odborů.

Wal-Mart nabízí akcionářům jihoafrické skupiny 148 randů za akcii. Dnes emise společnosti vzrostla o 1,5 procenta na 143,75 randu. O akcie společnosti mají investoři zájem od září, kdy se o záměrech Wal-Martu v JAR začalo psát. Massmart by byl prvním opěrným bodem amerického podniku v Africe.

Massmart bude mít dál akcie na burze v Johannesburgu. Wal-Mart to uvedl proto, aby zbavil některé velké akcionáře africké firmy obav, že se chystá nabídku přehodnotit a koupí celý Massmart. Vedení Massmartu přitom akcionářům doporučilo nabídku přijmout.

Hlavní odborový svaz sdružující v JAR zaměstnance maloobchodu tento měsíc uvedl, že jeho členové budou stávkovat, pokud bude nutné přimět Wal-Mart, aby respektoval pracovní podmínky a nerušil místa. Odboráři ale také připouštějí, že mají malé pravomoci, aby transakci zastavili. Wal-Mart uvedl, že bude současné smlouvy s odboráři respektovat a že chce s odbory v JAR spolupracovat konstruktivně.

Massmart provozuje kolem 290 velkých prodejen s potravinami, spotřebním zbožím, léčivy a elektronikou. Má je ve 14 afrických zemích, ale většinu v JAR, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK