Pojištění portugalských a španělských dluhopisů je na rekordu

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Náklady na pojištění portugalských a španělských dluhopisů proti riziku nesplacení dnes pokračují v růstu a v obou případech se dostaly na nový rekord. Zvolna se ale zvyšují i náklady na pojištění dluhopisů vlád v dalších zemích Evropské unie, včetně Itálie či Maďarska. Uvedla to organizace Markit. Investoři tak na definitivní schválení pomoci Irsku reagují s velkou dávkou nedůvěry.

Cena pětiletých úvěrových swapů, což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení dluhopisů, v případě portugalských papírů vystoupila až na 545 bodů. To znamená, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je třeba vynaložit 545.000 eur ročně. Portugalsko už tak skoro dohnalo Irsko, kde se cena pojištění pohybuje kolem 590 bodů.

"Španělsko a Portugalsko jsou teď na rekordech, což naznačuje, že obavy z šíření nákazy se po schválení pomoci Irsku nesnížily," řekl k cenám CDS analytik společnosti Markit Gavan Nolan, jehož citovala agentura Reuters.

Ministři financí Evropské unie v neděli definitivně schválili pomoc Irsku, která bude v rozsahu 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Z celkové částky poskytnou 45 miliard eur státy Evropské unie a bilaterální evropští věřitelé. Irské úřady přispějí částkou 17,5 miliardy eur, a to z rezerv, které Irsko má. Zbývajících 22,5 miliardy eur poskytne MMF. Průměrný úrok, který Irsko za pomoc zaplatí, se pohybuje kolem 5,8 procenta.

V případě Španělska, které se rovněž potýká s vysokými dluhy a o němž se podobně jako o Portugalsku spekuluje jako o případném kandidátovi na zahraniční pomoc, cena pojištění vystoupila na 350 bodů. Přestože je to proti Portugalsku lepší výsledek, i tak je to nový rekord. Cena pojištění italských státních dluhopisů je na 231 bodech.

Investoři ale jako větší riziko hodnotí i dluhy dalších zemí Evropské unie. V případě pětiletých CDS na dluhopisy maďarské vlády cena vzrostla o 14 bodů na 375 bazických bodů, v případě Polska se cena zvýšila o pět bodů na 153 bazických bodů. V obou případech je cena pojištění blízko maxima za poslední tři měsíce.

V eurozóně je na tom z hlediska výše nákladů na pojištění státních dluhopisů úplně nejhůř Řecko. V jeho případě se cena pojištění sice dnes o 20 bodů snížila, je ale na 945 bodech. Minulý týden se vyšplhala dokonce na 1000 bodů. Na pojištění investice deset milionů eur už tak bylo potřeba vynaložit celý jeden milion eur ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK