Akcionáři British Airways schválili spojení se španělskou Iberií

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Akcionáři britské letecké společnosti British Airways (BA) na dnešní valné hromadě schválili spojení se španělskými aerolinkami Iberia v hodnotě 5,7 miliardy liber (asi 167 miliard Kč). Spojením vzniknou třetí největší aerolinky v Evropě.

BA a Iberia začaly o spojení jednat již v červenci 2008, podpis dohody oficiálně oznámily v dubnu letošního roku. Evropská komise pak spojení schválila v červenci. Dohodu ještě musí dnes potvrdit akcionáři Iberie, očekává se, že ji schválí, napsala agentura AP.

Tržní hodnota nových aerolinek bude 7,5 miliardy USD (zhruba 141 miliard Kč). BA a Iberia budou i po spojení létat nadále pod svojí značkou. Akcionáři BA mají vlastnit v nové skupině podíl 55 procent a Iberie 45 procent. Nová skupina bude se 408 letadly létat do 200 destinací po celém světě. Silné postavení bude mít hlavně na linkách mezi Evropou a Severní Amerikou, Iberia je také lídrem trhu v letech mezi Evropou a Latinskou Amerikou, kde jí patří pětinový podíl.

Obě letecké společnosti se v poslední době potýkaly se ztrátami způsobenými poklesem poptávky po letecké přepravě. Obě firmy se rovněž dohodly na rozšíření spolupráce s americkými aerolinkami American Airlines u letů přes Atlantik v rámci aliance oneworld.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK