Vedení Bogdanky si u polského dohledového úřadu stěžuje na NWR

29.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. listopadu (zpravodajka ČTK) - Polská těžební společnost Bogdanka chce, aby úřad pro finanční dohled vyšetřil, zda firma New World Resources (NWR), která chce Bogdanku koupit, neporušila polské zákony. Bogdanka má pochybnosti ohledně údajných různých nabídek ze strany NWR, které prý měly vliv na kurz jejích akcií, uvedla dnes polská tisková agentura PAP. ČTK zjišťuje vyjádření NWR.

"V souvislosti s mediálními informacemi ohledně změny podmínek nabídky ze strany NWR z posledních dnů a s v souvislosti s vývojem kurzu akcií vedení Bogdanky podalo úřadu pro finanční dohled oznámení o možném porušení zákona," uvedla přední polská uhelná společnost.

Minulý pátek se v různých médiích objevily informace o tom, že NWR zvýšila svou nabídku na koupi Bogdanky. Investiční šéf penzijního fondu Aviva, který vlastní skoro 15procnentní podíl ve východopolské uhelné společnosti, tvrdil, že NWR nabízela za každou akcii Bogdanky výměnou tři až čtyři vlastní akcie. NWR uvedla, že své akcie akcionářům Bogdanky nenabízí a také další z manažerů Avivy řekl, že se o žádné výměně akcií nemluvilo.

"Jsme silně znepokojení možností nerovného přístupu k akcionářům ze strany NWR," řekl dnes ředitel Bogdanky Miroslaw Taras.

NWR v pátek zopakovala, že nezvýší svou nabídku na Bogdanku, za jejíž jednu akcii nabízí 100,75 zlotého (asi 617 korun). Akcionáři polské společnosti, její vedení i stát dali najevo, že nabídka je příliš nízká. Na dnešek připadá uzávěrka nabídky.

NWR, kterou nepřímo ovládá český podnikatel Zdeněk Bakala, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Spojení s Bogdankou by z ní udělalo jednu z hlavních těžařských firem ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK